Welke ondergrond is het beste voor kunstgras? - Tuin en Kunstgras

Welke ondergrond is het beste voor kunstgras?

Wie voor kunstgras kiest, moet ook een type ondergrond kiezen. Uiteraard helpen wij je daar graag bij wanneer je je kunstgras bij ons koopt, maar hieronder leggen we graag alvast uit welke mogelijkheden er zijn, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Het nut van het plaatsen van een ondergrond voor je kunstgras

Het leggen van een kunstgazon begint altijd bij de ondergrond. Die zorgt er immers voor dat je kunstgras netjes egaal blijft liggen, en daarmee langer meegaat. Bovendien zorgt de ondergrond natuurlijk mede voor de afwatering van regenwater. Leg je kunstgras op je dakterras? Dan wil je wellicht juist weer dat je ondergrond een dempend vermogen heeft. Al met al is de keuze voor je kunstgrasondergrond belangrijk en moet deze aansluiten of de eisen en wensen die je hebt.

Ondergrond voor kunstgras in je tuin

Wanneer je kunstgras buiten in de tuin legt, is een zandbed van zo’n 8 tot 12 cm een absolute vereiste. Zo’n zandbed is belangrijk voor de afwatering van regenwater op je kunstgazon en zorgt er dus voor dat water niet of het grasveld blijft staan. Hoe meer klei er in je grond zit, hoe meer grond je dient “af te graven” en dient te vervangen door zandgrond. Op het zandbed leg je vervolgens een drukverdelend doek. Zo’n drukverdelend doek zorgt ervoor dat de ondergrond stabiel en egaal wordt, zodat je geen last hebt van putten en deuken in je kunstgrasveld. Het drukverdelend doek gaat bovendien onkruid tegen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je banen drukverdelend doek laat overlappen en dat ze zo goed mogelijk aansluiten aan de randen van je grasveld. Zo verklein je de kans op onkruidgroei maximaal. LET OP: wordt jouw kunstgazon straks mogelijk veel gebruik door de kids, om op te spelen? Dan is een ondergrond met valdemping een absolute must.

Ondergrond voor kunstgras op je balkon

Vanzelfsprekend kies je op je balkon of dakterras een andere ondergrond voor je kunstgras dan buiten in de tuin. De keuze voor je ondergrond is afhankelijk van de hardheid van de grond waarop het kunstgras komt te liggen. In veel gevallen kunnen wij het kunstgras rechtstreeks op het balkon plaatsen. Bij een ondergrond van planken is het verstandig om voor een drukverdelend doek te kiezen. Bij een harde ondergrond is soms een valdempende laag aan te raden. Vraag ons om advies!