Kunstgras inzanden. Waarom is dit belangrijk en hoe doe je dit? - Tuin en Kunstgras

Kunstgras inzanden. Waarom is dit belangrijk en hoe doe je dit?

Kunstgras inzanden: Wat is het en waarom moet dit?

Kunstgras heeft een lange levensduur tegenwoordig. Maar hoe lang de levensduur is hangt natuurlijk grotendeels af van de manier waarop je met je kunstgras omgaat. Een manier die ervoor zorgt dat je gras lang mooi blijft, is het bestrooien van je kunstgras met zandkorrels.

Kunstgras wordt altijd ingestrooid met kwartszand, dit is een ronde korrel die helemaal naar de bodem van de mat zakt na het borstelen.

Wat is kunstgras instrooien/inzanden?

Bij het instrooien/inzanden van je kunstgras, voorzie je je kunstgrasveld van een laag zand. Dit is vooral gebruikelijk op kunstgrasveldjes die (vaak) worden betreden of gebruikt voor sport en spel. Instrooizand voor je kunstgrasmat kun je bij ons kopen. Indien gewenst strooien wij je kunstgrasmat voor je in.

Waarom is kunstgras inzanden belangrijk?

Het inzanden van het kunstgras is belangrijk omdat het zand extra gewicht toevoegt op de oppervlakte van je kunstgazon. Hierdoor wordt het kunstgras zwaarder en blijft de kunstgrasmat beter op zijn plek liggen. Anderzijds is het instrooien van kunstgras belangrijk omdat het de onderkant van de kunstgrassprieten sterk houdt. Het zorgt er namelijk voor dat de sprieten niet te snel omgevouwen worden. Door het instrooien van je kunstgazon blijven de sprieten beter overeind staan. Het gras blijft er daardoor beter uit zien.

Hoe moet je je kunstgras instrooien/inzanden?

Zand je gazon in met zand met een korrelgrootte van 0.2mm tot 1mm. Gebruik per 5 tot 10 kilo zand per vierkante meter. Bij langere grassprieten mag dit eventueel nog wat meer zijn. Het inborstelen van het zand kun je het beste doen met een borstelmachine of een harde bezem. Het inzanden van je kunstgazon kun je het beste doen met droog weer, als het gazon ook droog is. Bij intensief gebruik is het aan te raden eens in de 2 tot 4 jaar tijd opnieuw in te zanden.