Is kunstgras kankerverwekkend? - Tuin en Kunstgras

Is kunstgras kankerverwekkend?

Wanneer mensen het over kunstgras hebben gaat al snel de vraag door het hoofd: is kunstgras kankerverwekkend? Hoe zit het nu eigenlijk?

In 2017 en 2018 is uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de rubberkorrels die in kunstgras voetbalvelden gebruikt worden kankerverwekkend zouden zijn. Het gaat dus puur om de ‘’infill’’ die in het kunstgras wordt gebruikt.

Het rubber zou de stof 2-mercaptobenzothiazal bevatten, tenminste dat is de uitslag van een test in Amerika. Hier in Nederland en België hangt men nog strengere eisen aan de producten die gebruikt worden en mogen worden. Na veelvuldig testen is dan ook uitgesloten dat de Nederlandse en Belgische voetbalvelden dit stofje bevatten.

De reden dat er in de voetbalwereld voor rubber wordt gekozen in tegenstelling tot bijvoorbeeld enkel zand of kurk is simpel:

  • Het rubber (vermengd met zand) houdt de vezels rechtop
  • Het rubber heeft een lange levensduur
  • Rubber zorgt voor minder verwondingen
  • De bal stuitert beter

Gelukkig worden kunstgras sierproducten nooit ingestrooid met deze rubberkorrels en hebben wij hier dus geen last van.

De ‘’infill’’ die wordt gebruikt bij onze sierproducten is kwartszand. Kwartszand is zand dat bestaat uit ronde korrels. Die ronde korrels hebben een aantal functies. Zo zorgt het voor extra gewicht op de mat, zodat deze niet snel kan opwaaien of verschuiven. Ook zorgt het voor ondersteuning vanuit de basis van de vezel, zodat deze beter rechtop staat en minder snel plat kan gaan liggen.

Wij raden ten alle tijden aan om alle soorten kunstgras uit ons assortiment in te strooien met kwartszand om zo de kunstgrasmat in betere staat te houden. Op die manier kun je de levensduur verlengen en dus langer genieten van een mooie kunstgras mat!

 

Dus het antwoorde op de vraag: Is kunstgras kankerverwekkend? Is nee.