Geschiedenis kunstgras

Geschiedenis van kunstgras


Kunstgras wordt met recht gezien als modern en vooruitstrevend. Toch beslaat de geschiedenis van het product dik vijf decennia. Al in het begin van de jaren zestig werd de allereerste ‘synthetische grasmat’ geïntroduceerd door onderzoekers van een universiteit in de Amerikaanse staat North-Carolina. Wat wel gezegd moet worden: het kunstgras van toen valt haast niet meer te vergelijken met het kunstgras dat we vandaag de dag kennen.


Het kunstgras van de ‘eerste generatie’ werd eigenlijk uitsluitend toegepast in de sportwereld. Het ‘Astroturf’ dat in North-Carolina werd ontwikkeld, verving bijvoorbeeld in rap tempo ‘gewoon gras’ in honkbal– en american football-stadions door heel de Verenigde Staten. Vanaf de jaren zeventig kreeg kunstgras daarnaast ook voet aan de grond in het hockey. Inmiddels wordt in die sport nauwelijks meer op natuurgras gespeeld.


Tijdens de opmars was kunstgras constant in ontwikkeling. De vezels werden steeds natuurlijker, de sprieten voelden steeds zachter aan en – vooral voor de sporters belangrijk –de mat werd ‘huidvriendelijk’. Inmiddels spreken we dan ook al van de ‘derde generatie’ kunstgras, die de meest natuurlijk ogende en kwalitatief hoogstaande kunstgrastypes ooit voortbrengt.


Toen de ontwikkeling op het punt kwam dat synthetisch gras nauwelijks meer van natuurgras te onderscheiden valt, kozen ook steeds meer particulieren voor kunstgras in hun tuin. Wederom gebeurde dat eerst in de Verenigde Staten. Vooral in gebieden waar geregeld droogte heerst, werden in de eerste helft van de jaren negentig veel tuinen ingericht met kunstgras. Het grote voordeel is natuurlijk dat de mat niet besproeid hoeft te worden. En dat er dus geen kostbaar grondwater aan hoeft te worden besteed.


Rond de eeuwwisseling maakten de kunstgrassen voor het zogenaamde ‘landscaping’ de oversteek naar Europa. Nederland geldt als een echt kunstgrasland, met tal van toonaangevende bedrijven in de sector. Die inmiddels ook veel kunstgrassoorten ontwikkelen die speciaal bedoeld zijn voor tuinen. Denk hierbij aan ‘siergras’ en de kunstgrassen met een bepaalde shape, die ideaal zijn voor spelende kinderen.


Kunstgras voor sportvelden is tegelijkertijd ook nog volop in ontwikkeling. En is zelfs de conservatieve voetbalwereld aan het veroveren. Inmiddels spelen bijvoorbeeld zes van de achttien Eredivisieclubs op kunstgras!

TUINENKUNSTGRAS.NL KUNSTGRAS LEGGEN KUNSTGRASLEGGEN IN KUNSTGRAS IN
       

Like ons op Facebook

Volg ons en blijf op de hoogte van Tuin en Kunstgras en de laatste ontwikkelingen in kunstgras.